Lysa fondrobot

I den här artikeln skall vi gå igenom Lysa och ge ett omdöme av deras fondrobot. En fondrobot är en digital tjänst som hjälper kunder att optimera sitt sparande mot en liten kostnad. Utifrån dina förutsättningar optimerar Lysa.se (Sponsrad länk) ett sparande.

Att välja en fondrobot är perfekt ifall du saknar kunskap, tid och intresse för investeringar. Det är också allmänt känt att dom flesta som sköter sina egna investeringar får sämre utveckling än börsen. Att låta en fondrobot sköta dina framtida investeringar tror vi bara har en positiv inverkan på din framtida avkastning.

Vårt omdöme om Lysa

Lysa, Opti och BetterWealth är dom tre fondrobotar vi anser vara bäst på marknaden. Det spelar ingen större roll vilken du väljer av dessa tre. Men vi själva investerade 10 000 kr i Lysa efter ha läst flera recensioner på nätet. Lysa är också den fondrobot på marknaden som förenklar och automatiserar sparandet till lägst avgift.

Den nackdel vi ser hos Lysa är att man inte kan investera i råvaror. Att investera en del av sitt innehav i råvaror kan ge ett visst skydd vid börsnedgångar.

Insättningsgarantin gäller när du sätter in pengar
Investerarskyddet gäller på investerade pengar
Enkel handelsplattform
➖ Saknar råvaror

Fondrobotar jämförelse

Det finns många fondrobotar på marknaden och några av dom är Lysa, Opti, Avanza Auto, Nordnet Robosave m.fl. Här nedanför har vi jämfört avgifterna på dom största och mest populära fondrobotarna på marknaden.

FondrobotAvgift
LysaSe avgift
Avanza autoSe avgift
Nordnet RobosaveSe avgift
OptiSe avgift
FundlerSe avgift
BetterWealthSe avgift

Vår investering på 10 000 kr

Vi öppnade en företagsägd kapitalförsäkring på Lysa 2020-10-05 och satte in 10 000 kr.
Vi valde 100% exponering mot aktier och 0% exponering mot räntefonder. Lysa investerar nu våra pengar automatiskt efter våra val. Det går att investera på Lysa.se (Sponsrad länk) både som företag och privatperson.

Varför ska du välja Lysa?

Lysa.se (Sponsrad länk) är en av de populäraste fondrobotarna på marknaden och har fått höga omdömen från sina kunder. När vi blir kund får vi besvara ett par frågor om vilket startkapital som finns, hur mycket vi kommer att spara varje månad och lite om när vi tänker oss att använda de sparade pengarna.

Resultatet blir ett noga avvägt sparande där fondroboten väljer ut en balans av räntor och aktier för att vi ska kunna uppnå vårt mål. Den sparhorisont vi utgår ifrån avgör hur stora risker som krävs. Kort tid kräver större risker än sparande på längre sikt. Efter att vi har besvarat frågorna är vi snabbt igång och kan luta oss tillbaka. Nu kommer allt att skötas per automatik utan att vi behöver ägna tid åt investeringar.

ISK-konto

När vi använder oss av Lysa sparar vi på ett investeringssparkonto, så kallat ISK-konto. Det är generellt det mest lönsamma ur en skattemässig synvinkel. På ett ISK-konto kommer vi att schablon på samtliga av de aktier och räntor som finns, inte vid varje enskild transaktion. Allt hamnar automatiskt förtryckt i deklarationen och vi behöver inte anstränga oss mer än så.

Avgifter hos Lysa

Det finns två typer av avgifter att ha koll på då man sparar via en fondrobot. Den ena är avgiften till Lysa.se (annonslänk), en av de lägre avgifterna på marknaden. Andra delen är själva fondavgiften är de fonder som används. Avgiften till Lysa sjunker ju mer kapital som sparas.

Fondavgiften varierar mellan olika fonder. Väljer vi att spara själv i fonder kommer det fortfarande att finnas avgifter, därför anser vi att det är en låg avgift utifrån vad tjänster levererar.

Använda och hantera Lysa

Som tidigare beskrivet är det väldigt enkelt att komma igång och hantera Lysa. Det behövs ingen specifik app utan vi loggar in via webbläsaren vilket gör att det går att använda både mobil och dator, den enhet som passar oss bäst.

Vi kan när vi vill sätta in mer pengar på kontot som fondroboten fördelar ut på ett strategiskt sätt. Behöver vi ta ut delar av eller hela kapitalet är det inget som hindrar oss. Tjänsten binder inte upp användaren på en viss tid utan det går när som helst att logga in och avsluta sparandet helt och hållet.

Gå till hemsidan: Lysa.se (Sponsrad länk)

Disclaimer
“Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.”