Hem Bostad Juridik Gåvobrev – gratis mall

Gåvobrev – gratis mall

Gåvobrev

Gåvobrev används när man vill ge bort något värdefullt och juridiskt vill reglera gåvan skriftligt. Det kan handla om gåvor i form av fastigheter, bostadsrätter, pengar, aktier, konst, bilar eller andra värdeföremål.

Gratis mall för gåvobrevet

Du som känner att du kan fylla i ett korrekt gåvobrev och inte tycker att det är värt några hundralappar kan använda våra gratis-mallar istället. Välj mellan att ladda ner mallen som Word-fil eller PDF-fil:

Vanligt gåvobrev:

(gäller även för bostadsrätt)

Ladda ner vår mall för gåvobrev (Word-fil)
Ladda ner vår mall för gåvobrev (PDF-fil)

Gåvobrev för fastighet:

Ladda ner vår mall för gåvobrev (Word-fil)
Ladda ner vår mall för gåvobrev (PDF-fil)

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Få hjälp med gåvobrevet för några hundralappar
Du hittar ett billigt gåvobrev + hjälp med att fylla i det korrekt hos Juridiskadokument.nu. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett gåvobrev som är 100% korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Videoklipp – så skriver man ett gåvobrev

I videon förklarar Enkla juridik hur man skriver ett gåvobrev

Vad är ett gåvobrev?

Ett gåvobrev är ett juridiskt bindande dokument som bevisar att en gåvogivare önskar skänka en gåva till en gåvotagare. I ett gåvobrev har man även möjlighet att villkora gåvan om man så önskar. Du kan till exempel ange att gåvan ska vara enskild egendom om du vill att gåvan ska stanna kvar i släkten.

Varför är det viktigt med ett gåvobrev?

Ett gåvobrev gör det tydligt för alla parter vad som gäller kring en gåva och vilka villkor som är kopplade till den. Med ett gåvobrev har du också möjlighet att ge en större trygghet för gåvomottagaren och undvika framtida konflikter och arvstvister. Om du exempelvis vill ge något av dina barn ett förskott på arvet bör du upprätta ett gåvobrev och ange att det är ett arv. Då ingår gåvans värde i det framtida arvet. Du kan även lägga till ett villkor i gåvobrevet att gåvan är en enskild egendom för att mottagaren ska få behålla den vid en eventuell skilsmässa.

När är det viktigt att upprätta ett gåvobrev?

Vid gåvor av fastighet, bostadsrätt eller tomträtt är det enligt lag tvingande att upprätta ett gåvobrev. Ett gåvobrev fungerar då som ett köpekontrakt.

Vid gåva av lös egendom krävs inget gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig. Men om du ska ge bort något av ett större värde är det alltid bra att upprätta ett gåvobrev. Om du vill lägga till ett villkor till din gåva kan det också vara en anledning till att upprätta ett gåvobrev. Det kan till exempel handla om att du vill ge en större summa pengar till dina barn som de inte ska få tillgång till förrän hon eller han uppnått en viss ålder.

I vissa fall kan det vara en god idé att skriva in att din gåva ska vara enskild egendom för att den ska stanna kvar i den egna släkten och inte omfattas av en eventuell framtida bodelning.
Om du vill ge bort en fastighet som du önskar ska stanna kvar i släkten kan du även villkora gåvan genom att den inte får säljas utan att den övriga familjen ska få möjlighet att köpa loss den.

Hur upprättar man ett gåvobrev?

För fastighetsgåvor måste gåvobrevet följa vissa formkrav som regleras i jordabalkens fjärde kapitel, för att gåvan ska vara juridiskt giltig. Det innebär att gåvobrevet ska vara skriftligt och undertecknas av både givare och gåvotagare. Det ska också innehålla en överlåtelseförklaring och hur stor andel som överlåts. Skriv även in eventuella särskilda villkor som du vill ska ingå i din gåva. Ett samtycke från givarens partner kan krävas om givaren är gift eller sambo.

Är det bäst att använda en färdig mall från nätet eller anlita en jurist?

Om värdet på gåvan är högt kan det vara klokt att anlita en jurist för att vara säker på att dokumenten är upprättade på rätt sätt och som passar dina behov och önskemål. Det finns många viktiga frågor att fundera över när man ska upprätta ett gåvobrev. En jurist kan bidra med ovärderliga råd och guida dig genom upprättandet av ett gåvobrev.

7 st viktiga punkter

  1. Vid bostadsrätts- och fastighetsgåvor är det enligt lag tvingande att upprätta ett gåvobrev.
  2. Gåvobrev som gäller fastighetsgåvor, bostadsrätt eller tomträtt ska följa vissa formkrav för att gåvan ska vara juridiskt giltig.
  3. Vid en gåva av lös egendom krävs inget gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig men det kan vara bra att upprätta ett gåvobrev vid gåvor av väsentligt värde.
  4. Pengar betraktas som lös egendom. Det gäller oberoende av hur mycket pengar man vill ge bort. Där krävs alltså inte gåvobrev.
  5. Om värdet på en gåva av lös egendom är högt kan det vara bra att upprätta ett gåvobrev.
  6. Om ett gåvobrev upprättas på ett bra och riktigt sätt kan det hjälpa till att undvika framtida konflikter och arvstvister.
  7. Fundera över om du vill lägga till villkor i gåvobrevet, till exempel att gåvan ska vara enskild egendom eller om mottagarens framtida arv ska påverkas av gåvan.

Du hittar ett prisvärt gåvobrev + hjälp med att fylla i det korrekt hos Juridiskadokument.nu. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett gåvobrev som är 100% korrekt så att man slipper problem i efterhand.

Läs även

48 KOMMENTARER

  1. Min syster har satt in pengar till mig på mitt konto vid fyra tillfällen som en gåva.
    Jag tänkte fylla i en mall som ett gåvobrev, och låta henne skriva under. Går det bra att jag skriver texten och hon bara skriver under?
    Måste man ha två personer som bevittnar eller går det bra ändå?
    Är det endast namnteckningen de bevittnar eller är det hela innehållet?
    Man ska skriva när gåvan ska börja gälla. Kan man då skriva de fyra datum som hon satte in pengar på?

    • Hej Ingmari.

      1. Ja
      2. Bevittning krävs inte enligt lag när det gäller lös egendom
      3. Vittnenas uppgift är att intyga att det är rätt person som skriver under och att personen var vid sinnes fulla bruk att förstå betydelsen av dokumentet.
      4. Det går bra

      mvh admin på Ekonomifokus

  2. Hej,
    Mina svärföräldrar har sålt sin sommarstuga och har gett jag och min man 500,000 i gåva för att kunna köpa våra egna lägenhet. Nu vill Swedbank att vi ska ta med oss gåvobrevet när vi ska ha möte med dem senare. Undrar om det vanliga mallet till gåvobrev hos er räcker att skriva på i såna fall? Är detta ett godkänt mall ur ett juridik värde? eller måste man köpa detta från juristbyråer?
    //Mvh Mina

    • Hej Mina.

      Vår mall borde räcka. Jag kan dock inte garantera något så om du vill känna dig 100% säker så kan du köpa en mall på Juridiskadokument.nu för några hundralappar.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  3. Hej!
    Det finns två arvingar till en stuga på ofri grund (bostadsarrende). Undrar om det även ska finnas ett gåvobrev, i följande exempel för att detta är/blir juridiskt giltig. Då den ene arvingen ger den andre delar eller hela sin andel av stugan?
    Finns det för/nack -delar med att ge bort delar, då är det tre delägare. Gåvogivaren, gåvomottagaren, och dödsboet, i ett scenario att kronofogden skulle höra av sig (göra utmätning) framöver till dödsboet?
    Och i så fall måste ägandeförändringen vara reggad hos lantmäteriet en viss tid innan, för att inget ska kunna tas ifrån dem?

    Mvh Lasse

    • Hej Lasse.

      Jag vet inte riktigt så jag kan inte svara på din fråga tyvärr.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  4. Hej,
    Vi har gett våra gemensamma barn 10 00 kr varje år på födelsedagar och jular den senaste 10 åren. Kan vi skriva ett gåvobrev som täcker alla dessa gåvor och även liknade framtida gåvor. Eller måste det vara ett för varje gång?

    Kan vi även inkludera aktier i detta gåvobrev?

    Vi har även ett särkullbarn utan kontakt.

    Mvh Mats

    • Hej Mats.

      Jag är inte helt säker på vad som gäller där tyvärr.
      Man kan absolut använda skuldebrev när det gäller gåva av aktier.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Hej.
    Vi skall ge en penningsumma till vår son i samband med fastighetsköp.
    Sonen är gift, vi tänker upprätta ett gåvobrev.
    Summan ca 1,000,000.,
    Gåvan skall vara enskild egendom vid eventuell separation.
    Vilket vi ej hoppas.
    Eventuell avkastning?
    Köpesumma omkring 5,000.000.

    Skall gåvobrevet undertecknas enbart av vår son.
    Önskar hjälp med mall samtidigt ser vi fram mot svar o förslag på text
    Mvh
    Inger

    • Hej Regina.

      Nej det är ett testamente du skall skriva då.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Min bror har i testamente skrivit att jag ska ärva honom. Nu måste han troligtvis flytta till ett äldreboende, kan han skriva gåvobrev på bostadsrätten nu

  7. Min pappa har sålt sin bostadsrätt och vill ge mig 700000 i gåva som enskild egendom räcker det att min pappa och jag skriver under gåvobrevet//Mvh Maria

    • Hej Maria.

      Ja så länge det inte finns några omständigheter som ställer till det, tex att din pappa är gift och pengarna är giftorättsgods eller liknande.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  8. Hej,
    Jag, min syster och vår mor äger ett sommarstället tillsammans. Nu vill mamma ge oss sin del (33,3%) men har då skrivit ett villkor kring hur en eventuellt försäljning skall gå till. Det är samma text som jag och min syster skrivit i ett samägarrättsavtal men mamma har inte med hur det skall se ut när nästa generation skall ta över (dvs hon har bara delar av vårt avtal under sina villkor, inte avtalet i sin helhet)

    Släcker gåvobrevet ut vår samägaravtal om vi hamnar i en tvist?

    Jag har bett henne skicka med vårt avtal som bilaga och säga att det är det avtalet som gäller men det vill hon inte och jag anar att hon har en baktanke då hon inte ger mig någon förklaring varför denna text måste vara med i hennes gåvobrev. Tacksam för råd Mvh/ Lisa

    • Hej Lisa.

      Det där är juridik som är utanför mitt kunskapsområde tyvärr.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  9. I samband vid försäljning av mitt föräldrahem fick mina barn som gåva en summa pengar, vid överföringen
    till deras respektive bankkonton angav jag ”Gåva” räcker det för att betraktas som enskild egendom, en oförutsedd separation har har inträffat för att av mina barn, därav frågan, dom är gifta. Kan ett förtydligande med ett gåvobrev upprättas i efterhand, affären och överföringen gjordes i början av september 2020

  10. Hej!
    Laddade ner mall för gåvobrev men blev frågande till att mottagaren av gåvan ska skriva på gåvobrevet. Det är väl upp till den som ger att formulera och skriva under? Eller måste mottagaren skriva under för att det ska vara juridiskt giltigt?

    mvh Daniel

    • Hej Daniel.

      Jag är inte helt säker på vad som gäller där rent juridiskt tyvärr men jag skrev med i mallen att även mottagaren skall skriva under eftersom mottagaren bör godkänna att den vill ta emot gåvan.
      Man kan aldrig få en underskrift för mycket 😉

      Mvh admin på EKonomifokus

  11. Hej min pappa vill ge mig en sommarstuga före sin död och erbjuder min bror att ett fiktivt värde ska dras av på min arvslott den dagen pappa avlider. Hur ska han gå tillväga?

  12. Hej! Tänkte ge vår gemensamma son 300.000 som gåva. Jag har två barn i ett tidigare äktenskap. Måste skriva gåvobrev för att inte bli något typ avdrag vid senare testamente?

    • Hej Thord.

      Ja för att vara på säkra sidan bör du skriva ett gåvobrev där det står att gåvan inte ska vara förskott på arv.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Stefan.

      Ja ni kan ge bort bostadsrätten med ett gåvobrev och sedan ge tillbaka den med ett nytt gåvobrev i framtiden.
      Det skall inte vara några problem vad jag kan se.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  13. Hej, jag har köpt bostadsrätt till min son som idag är ensamstående. I kontraktet framgår att jag äger 90% och sonen 10%. Jag har betalat 100% men betraktar sonens 10% som en gåva från mig. Sonen har en bror som jag tänkte kompensera med motsvarande summa. Måste/ bör jag skriva gåvobrev som bekräftar detta? Har det betydelse i detta fall om det ska vara förskott av arv eller inte? Det här med enskild egendom framgår inte i lägenhetens köpekontrakt.

    • Hej Lars.

      Jag är tyvärr ingen expert på den typen av juridik så jag vågar inte ge dig något svar där.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  14. Om man vill ge sin hund till en vän när man går bort men inte vill skriva ett testamente utan bara vill att hunden ska gå till en vän, funkar det då att skriva endast ett gåvobrev? Mvh mati

  15. Hej, ställde en fråga om gåva men vår gode vän vill hellre ha ett testamente av det hela som är juridiskt hållbart, om jag ger er ett förslag vad skulle det kosta om ni vidimerar det hela o kollar att jag fått med allt?

    • Hej Bo.

      Vi sysslar inte med den typen av tjänster tyvärr.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  16. Hej, jag o min fru har en god vän som är 86år, hon vill ge oss sin bostadsrätt som är obelånad. Hon ska bo kvar i lägenheten så länge hon lever eller måste byta boendeform då hon inte klarar att bo hemma. Hon står för alla kostnader, hyra mm så länge hon bor kvar men så fort förändring sker enl ovan tar vi över kostnaderna. Bostadsrättsföreningen måste kanske godkänna det hela?

    • Hej Bo.

      Ja, det blir ju en andrahandsuthyrning då och det måste föreningen godkänna om det står i stadgarna.
      Förklara läget för föreningen så kommer de säkert godkänna det hela.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  17. Hej Jag och min föregående man äger en sommarstuga som står på vår dotters tomt
    Nu vill vi att hon när vi båda dör får sommarstugan. De 2 andra barnen är med på det. Vad bör vi skriva räcker det med ett gåvobrev?

    • Hej Ulla.

      Jag är lite osäker på vad som är bäst men jag tror att det är ett testamente ni bör skriva där ni testamenterar huset till dottern.

      mvh admin på EKonomifokus

  18. Hej
    Min sambo och jag äger en marktomt utan inlagd el eller avlopp med 50%vardera som vi vill att min sambos bror (han är dansk medborgare och bor i Danmark) får i gåva. Har googlat lite och kommit fram till att vi ska göra gåvobrev men räcker detta?
    Brodern ska sedan själv söka lagfart hos Lantmäteriet eller? Eller kan vi oxå göra det åt honom?
    Tach för hjälpen på förhand

    • Hej Liselotte.

      Ja ett gåvobrev räcker.
      Det är gåvo-mottagaren som ansöker om lagfart med hjälp av gåvobrevet.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  19. Hej! Jag o min man har varit särbo under några år. Han bor kvar i vår bostadsrätt som på HSB står på mig. Vi vill att jag ska vara ägare till den då min man har barn i tidigare äktenskap o om min man avlider innan mig så vill vi att bostaden tillfaller mig helt o hållet. Är det ett gåvobrev, äktenskapsförord eller testamente vi ska skriva?

  20. Vi gav vår son 350000 kronor då han och hans fru köpte sommarstuga.stugan kostade 750000 kronor.idag är den värd 4,2 milj.i gåvobrevet står att avkastning av gåvan skall tillfalla honom.det är skilsmässa!vad gäller?tack på förhand.stugköpet ägde rum1999.

    • Hej Å00.

      Om det inte på något sätt står att det skall vara enskild egendom så skall det delas upp 50/50.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  21. Hej,
    Jag och min syster ärver 10% i en bostadsrätt efter vår mammas bortgång men vi vill inte göra anspråk på den delen. Vi vill att mammas sambo ska ha 100% av denna bostad. Men går det att använda eran ”Gåvobrev – Lös egendom” som mall även om vi är 2 st. dvs. vi har 5% var? Eller måste vi upprätta varsitt eget gåvobrev där jag ger bort mina ärvda 5% och min syster gör samma sak?

    Med vänlig hälsning
    Jens

    • Hej Jens.

      Skriv varsitt gåvobrev där ni ger bort era delar av bostadsrätten till er mammas sambo.
      Det är ett vanligt gåvobrev för lös egendom som ni skall använda ja.
      HÄRfinns en bra gåvobrevs-mall.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här