Andrahandskontrakt – gratis mall

Hem / Bostad / Juridik / Andrahandskontrakt – gratis mall

Bild på skribent Joakim Ryttersson

Skribent: Joakim Ryttersson

Uppdaterad: 4 december 2024

Andrahandskontrakt mall - gratis

Ett utförligt kontrakt som reglerar vad som ska gälla minskar risken för eventuella tvister och gör uthyrningen tryggare för båda parter. Behöver du information om vad som bör finnas med i avtalet eller hur det ska vara utformat? I den här guiden hjälper vi dig förstå vad som krävs.

Gratis mall för kontraktet

Hyra ut hyresrätt i andrahand:

– Mall i PDF-format
– Mall i Word-format

Hyra ut bostadsrätt:

– Mall i PDF-format
– Mall i Word-format

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Avtals-mall + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.

Vad är ett andrahandskontrakt?

Ett andrahandskontrakt är ett juridiskt bindande avtal som reglerar uthyrningen av en bostad i andra hand. Det är ett avtal som tecknas när du som hyr vill hyra bostaden till någon annan. För att du skall få hyra ut sin bostad i andrahand krävs att du får godkänt av din hyresvärd. Uthyrning utan tillstånd kan gör att du blir vräkt.

Måste man skriva ett andrahandskontrakt?

Det finns faktiskt ingen lag som kräver att två parter skriver ett andrahandskontrakt. Enligt lagen räcker det också med ett muntligt avtal, men det kan naturligtvis medföra en rad olika problem. Det kan vara så att man inte kommer ihåg exakt vad man kommit överens om, eller att en av parterna senare påstår något annat. Ett skriftligt avtal är därför ett betydligt tryggare alternativ som gör uthyrningen säkrare för alla.

Slipp alla bekymmer | Hyr ut via Samtrygg

samtrygg logo
  • 12 månaders hyresgaranti från Samtrygg
  • Välj hyresnivå och behåll hela hyran själv
  • Hyresgästen bekostar Samtryggs avgift på 15%
  • Andrahandsförsäkring, avtal & juridisk hjälp
  • Hyresgästerna är kontrollerade
  • Öppna konto & annonsera gratis utan förbindelse

Innan du ingår avtal om att hyra en bostad

Innan två parter upprättar ett kontrakt kan det vara en bra idé att kolla upp ett par saker. Oftast antar man att personen man avser hyra bostaden av är ärlig, men för att utesluta risken för bedrägerier bör man som eventuell hyresgäst försäkra sig om följande:

  1. Hur ser bostaden ut? Innan du ingår ett avtal bör du naturligtvis se bostaden och säkerställa att den stämmer överens med beskrivningen. Var också uppmärksam på eventuella skador eller defekter.
  2. Har hyresvärden rätt att hyra ut bostaden? Genom att söka på Eniro eller liknande kan du snabbt se huruvida den du skall hyra av verkligen bor på adressen som skall hyra ut. Det kan även vara bra att be att få se någon sorts bevis på att personen som hyr ut verkligen förfogar över bostaden, exempelvis ett hyreskontrakt.
  3. Har hyresvärden tillstånd att hyra ut bostaden? Beroende på vilken typ av bostad som ska hyras ut kan det finnas krav på att hyresnämnden, hyresgästen eller bostadsrättsföreningen godkänner en uthyrning.

Du som är hyresvärd bör också försäkra dig om att hyresgästen är rätt person för din bostad. Tyvärr kan en del hyresgäster vara mindre ansvarsfulla, vilket ibland resulterar i skador, uteblivna betalningar och högljudda fester som stör grannarna. För att minimera risken för problem rekommenderas det att du får svar på frågorna nedan.

Innan du hyr ut en bostad

  1. Har hyresgästen möjlighet att betala hyran och andra eventuella utgifter i tid? Be gärna om ett anställningsavtal för att vara säker på hur personens arbetssituation och ekonomi ser ut. För en djupare inblick bör du också ta en kreditupplysning. En titt på hyresgästens Facebook-sida skadar inte heller.
  2. Vid uthyrning av hyres- eller bostadsrätt bör du också ansöka om godkännande från respektive förening eller nämnd innan du ingår avtal. Såvitt det inte är en villa du avser hyra ut krävs det godkännande från föreningen. Att hyra ut en bostad utan tillstånd kan få allvarliga konsekvenser.
  3. Precis som hyresgästen kan du vinna på att fotografera bostaden, framförallt eventuella skador. Den typen av säkerhetsåtgärd kan göra livet betydligt enklare för dig om hyresgästen senare påstår att en skada funnits redan från början.

Vad ett andrahandskontrakt bör täcka

När det gäller andrahandsavtal är regeln mycket enkel: ju mer specifik du är i kontraktet, desto bättre. Vilken information som bör finnas med kan variera beroende på vilken typ av bostad som hyrs ut samt en del andra särskilda omständigheter, exempelvis huruvida bostaden är möblerad eller inte. Generellt rekommenderas dock att frågorna nedan behandlas.

  • Grundläggande information om hyresvärd och hyresgäst
  • Vilken bostad ska hyras ut?
  • Vilket belopp ska hyran ligga på?
  • Ska hyresgästen betala någon deposition och när ska den betalas tillbaka?
  • Under vilken period ska bostaden hyras ut?
  • Vilken uppsägningstid ska gälla?
  • Är bostaden möblerad eller inte?
  • Vem ansvarar för eventuella skador?
  • Vem ansvarar för försäkring?
  • Vad ska bostaden användas till?
  • Finns det inskränkningar i hyresgästens nyttjanderätt?
  • Parternas signatur, namnförtydligande, ort och datum

Hur ett andrahandskontrakt bör utformas

När det gäller utformningen av ett andrahandskontrakt ger lagen varje individ fria tyglar. Avtalet behöver inte vara utformat på något särskilt sätt, utan det kan ha vilken form som helst. Det viktiga är att ni får med all information ni anser vara nödvändig. En rekommendation är att vara så specifik som möjligt för att minska risken för eventuella oklarheter eller problem längre fram.

Om du föredrar att få juridisk hjälp för upprättandet av avtalet är det givetvis en bra idé att besöka en juristbyrå. Det finns också möjligheter att beställa avtalet via internet. En del juristbyråer erbjuder nämligen en sådan tjänst, som går ut på att du fyller i ett formulär på byråns hemsida.
Därefter är det bara att invänta det färdiga avtalet.

Få prisvärd juridisk hjälp med avtalet

Hemsidan Servidefinder.se hjälper dig kostnadsfritt att samla in och jämföra offerter från jurister som kan hjälpa till med avtal och andra juridiska ärenden. Det är gratis att samla in offerter och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan på Servicefinder.

Avtals-mall + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.

Läs även våra artiklar:

Joakim Ryttersson

Joakim växte upp och bor i Kungälvs kommun, ca 2 mil utanför Göteborg. Tillsammans med Andreas Hogmalm startade han företaget Hojjo Sverige AB som grundade bostads- och ekonomisajten Ekonomifokus.se. Företaget äger och driver även andra hemsidor, Boupplysningen.se, Aktiekunskap.nu och Aktiewiki.se exempelvis. Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i många år och vill nu via Ekonomifokus.se förmedla kunskap och hjälpa besökarna att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostad samt vid bolånerelaterade frågor. Utöver kunskaper inom bostadssegmentet har Joakim även ett stort intresse för ekonomi och finans.

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Carmelo

Jag ska hyra ut min bostadsrätt till en bestämd hyra. Kan kan jag lägga på ett villkor om det kan komma ytterligare höjning om till exempel min avgift till förening höjs?

ferat

jag funderar på att hyra ut min lägenhet i andra hand till en person men undrar om det är ok att jag behåller min adress kvar till min lägenhet eftersom jag kommer flytta in till mamma för en period pga privata skäl ?
alltså att jag inte behöver göra någon adressändning?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Ferat.

Ja det är inga problem.

Mvh admin på Ekonomifokus

Marie

Hur länge kan man hyra i andrahand? Finns begränsningar?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Marie.

Ursäkta sent svar. Din fråga hade hamnat i skräpposten av någon anledning.
Man kan hyra i andra hand hur länge man vill så länge hyresgäst och hyresvärd är överens och har ett avtal.

Det som kan hindra är om eventuell fastighetsägare eller bostadsrättsförening nekar fortsatta uthyrning.

Mvh admin på EKonomifokus

Nick

Hej Vi hyr ut en stuga på våran gård. Har hyresgästen besittningsrätt efter 9 månader och i så fall, kan man frånskriva sig detta?. Om man tex har en ”jobbig” hyresgäst.

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Nick.

Nej hyresgästen har ingen besittningsrätt.

mvh admin på Ekonomifokus

Danait

Hej! Jag tänkte att hyra i andrahand och jag jobbar som vikariat(extra).Kan jag hyra i andrahand??

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Danait.

Ja absolut, det skall du kunna göra.

Mvh admin på Ekonomifokus

Mijo

Hej! Jag ska hyra i andrahand och hyresvärden vill att jag betalar hans försäkring på lägenheten stämmer det? Att jag betalar både hans försäkring och mitt egna.

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Mijo.

Det är en avtalsfråga. Det beror helt enkelt på vad ni kommer överens om.
Men det räcker ju egentligen att en av er har en hemförsäkring. Det är ju meningslöst att ni har två.
Ring försäkringsbolaget och fråga vad dom tycker. Fråga vem av er som borde ha försäkringen.

Mvh admin på Ekonomifokus