Hem Bostad Köpa bostad

Köpa bostad

Guide när du ska köpa bostad

Oavsett om du skall köpa hus eller bostadsrätt gäller det att ha koll på hela processen så att du inte begår dyra misstag. Små misstag kan innebära stora förluster eller kostnader så se till att verkligen sätta dig in i alla delar av bostadsaffären.

I varje steg i guiden nedan länkar vi vidare till våra riktigt djupgående artiklar om det specifika ämnet. Guiden är heltäckande och går igenom allt du behöver veta för att göra en bra bostadsaffär.

Steg för steg guide:

1. Fundera på vart & hur du vill bo
2. Sök lånelöfte
3. Hur dyr bostad vill du köpa
4. Hitta bostäder
5. Gå på visningar
6. Lägg bud
7. Skriv kontrakt
8. Besiktning av bostaden
9. Välj bank för bolånet
10. Tillträde
Extra steg: Sälja befintlig bostad i samband med köpet av den nya?

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Steg för steg guide – köpa hus eller bostadsrätt

1. Fundera på vart & hur du vill bo

Ta en rejäl funderare på vilka områden du kan tänka dig och vilken typ av bostad du vill bo i. Ju mer du funderar på detta desto mindre är risken att du ångrar ditt bostadsköp i efterhand. Ha inte för bråttom och ta alltid ordentligt genomtänkta beslut.

2. Sök lånelöfte

För att ta reda på hur dyr bostad du kan köpa behöver du söka ett lånelöfte. När du ansöker om lånelöfte räknar banken ut hur stort bolån du kan få. Bankens bedömning baseras på hushållets inkomster, utgifter, kontantinsats, skulder och tillgångar. Du kommer kunna ta ett större bolån om du ansöker ihop med en partner eller en medlåntagare.

För att få ta ett bolån krävs det att du kan stoppa in minst 15 % av bostadens pris i egen kontantinsats. Resterande 85 % kan du låna av banken som ett bolån.

Ett lånelöfte gäller vanligtvis i 6 månader och det kostar inget att ansöka om eller att få ett lånelöfte.


OBS, denna kalkylator är väldigt förenklad. Det är endast via ett lånelöfte som du kan ta reda på exakt hur mycket bankerna är beredda att låna ut till dig.

Få fina erbjudanden om lånelöfte

Lendo.se kan du jämföra ett stort antal olika bankers erbjudanden om lånelöfte för bolån och privatlån med en enda ansökan. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

3. Fundera på hur dyr bostad du du vill köpa

Ditt lånelöfte kommer att berätta för dig hur dyr bostad du har råd med. Det innebär inte att du måste maxa ditt lånelöfte och köpa en så dyr bostad som du bara kan. Det är mycket smartare att köpa en lite billigare bostad än lånelöftet tillåter och ha lite större marginaler.

Om du blir av med jobbet eller blir tvungen att gå ner i inkomst vill du inte bli tvungen att sälja din bostad. Har du otur så kanske bostadspriserna har gått ner sedan du köpte bostaden och du tvingas då att sälja med förlust. Se därför alltid till att ha goda marginaler så att du inte åker på en tvångsförsäljning av bostaden i en dålig bostadsmarknad.

4. Hitta bostäder

Hemnet.se dominerar men det kan även vara värt att kika på Boneo.se. Det är de hemsidorna som mäklarna annonserar ut sina objekt på. Privatpersoner kan sälja sin bostad via Blocket.se så även där kan vara värt att kika.

5. Gå på visningar

När du bestämt vilken typ av bostad du vill köpa och i vilket område så är det bara att börja gå på visningar. När du är på visning skall du kikar väldigt noga och ta god tid på dig. Det är allt för många som stressar igenom visningen och missar viktiga detaljer.

Du bör dessutom kika igenom bostadsannonsen och tillhörande bilagor innan visningen. Det kan finnas tomtkartor, besiktningsprotokoll osv bifogat i annonsen som är viktiga för dig som spekulant att kika igenom. Om du skal titta på en bostadsrätt är det viktigt att kika igenom bostadsrättsföreningens årsredovisning inför visningen så att du kan ställa rätt frågor till mäklaren.

Tag gärna även en promenad eller sväng med bilen runt om i området och kika på omgivningen runt bostaden. Ju mer noga du undersöker bostaden och omgivningen desto mindre är risken för oväntade och oönskade överraskningar i efterhand.

6. Lägg bud

När du hittat en bostad du gillar så är det dags att lägga bud. Mäklaren kommer att kontakta dig 1-2 dagar efter visningen och fråga om du har lånelöfte klart och om du vill lägga bud. Budgivningen sker via sms eller telefonsamtal med mäklaren, det väljer du själv.

7. Skriv kontrakt

Om du vinner budgivningen så är det dags att skriva kontrakt med säljaren. Se till att kontraktsskrivningen sker så snabbt som möjligt efter budgivningen är avslutad. Risken finns alltid att någon budgivare som stannat ändrar sig och vill lägga fler bud. Då gäller det att du och säljaren skrivit under kontraktet så att affären är bindande. Då kan ingen bjuda över dig längre.

Innan kontraktet skrivs måste du och säljaren vara överens om alla villkor och förutsättningar för affären. Om du exempelvis vill besiktiga bostaden innan köpet måste du berätta det för mäklaren i god tid.

Några dagar efter kontraktet skrivs skall du betala in en handpenning på 10 % av bostadens pris. Resterande 90% betalar du på tillträdesdagen, dvs när du får nycklarna till bostaden.

8. Besiktning av bostaden

Är bostaden du är intresserad av förhandsbesiktigad? Bra, då får du ett protokoll från den besiktningen av mäklaren och du har möjlighet att ”köpa in dig” på den besiktningen så att besiktningsmannen är ansvarig för besiktningen även gentemot dig som köpare.

Om bostaden inte är förhandsbesiktigad så kan det vara bra att besiktiga den för att undvika obehagliga överraskningar. Det är framför allt hus som besiktigas men även bostadsrätter kan behöva besiktigas om du vill kunna känna dig helt trygg i affären.

En besiktning av ett hus kostar runt 8 000 kr och en besiktning av en bostadsrätt kostar vanligtvis 3 000 kr – 4 000 kr.

9. Välj bank för bolånet

Du måste inte ta ditt bolån hos den bank som du fått lånelöfte av. Mellan kontraktsskrivningen och tillträdet har du tid på dig att välja vilken bank du vill ta bolånet hos. Jämför erbjudanden från olika banker för att se vart du kan få den bästa dealen. Använd bankernas olika erbjudanden och offerter för att pruta ner räntan så mycket som möjligt hos den bank du vill låna hos.

Lendo.se kan du jämföra erbjudanden på bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

10. Tillträdet

Du, säljaren och mäklaren träffas på mäklarens kontor eller på din bank och genomför tillträdet i samarbete med din bank. På tillträdet slutbetalas din nya bostad och du får nycklarna.

När du får nycklarna skall bostaden vara flyttstädad och tömd på alla prylar av säljaren. Åk till bostaden och besiktiga städningen så snart som möjligt efter tillträdet så att du kan reklamera flyttstädningen till säljaren om du inte är nöjd.

Extra steg: Sälja bostad i samband med köpet av den nya

Har du en bostad du skall sälja i samband med att du köper en ny? Då är det en del extra saker du behöver tänka på. Du behöver fundera på om du skall köpa först och sälja efteråt, eller tvärt om? Om du behöver ett brygglån för att lösa finansieringen av den nya bostaden och så vidare.

Som tur är har vi även en komplett sälja-bostad-guide här på Ekonomifokus som går går igenom alla steg i en bostadsförsäljning och tipsar om allt du behöver tänka på.

💡 Planerar du att sälja en bostad?

Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Våningsplan

Våningsplan

Förhandsvisning bostad

Förhandsvisning

Handpenningslån

Handpenningslån

Pantbrev

Pantbrev

Lagfart

Lagfart

Köpa tomt

Köpa tomt

Hyrköp

Hyrköp

Lockpris

Lockpris